Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 49 €
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 49 €
Τι μπορεί να μας δείξει ο τρόπος που ζωγραφίζουν τα παιδιά;

Τι μπορεί να μας δείξει ο τρόπος που ζωγραφίζουν τα παιδιά;

Όλα τα παιδιά λατρεύουν να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν, αλλά γιατί το κάνουν και τι μπορούν να μας πουν για τις δημιουργίες τους για εκείνα;

Η τέχνη είναι ένα μέσο που επιτρέπει στα παιδιά να εκφραστούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με μια διαδικασία που δεν έχει σωστές ή λάθος απαντήσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να σχεδιάσουν και να επικοινωνήσουν όσα σκέφτονται και νιώθουν.

Ως γονείς όμως, πολλές φορές, δίνουμε μεγάλη έμφαση στο πόσο ρεαλιστικές ή “σωστές” είναι οι απεικονίσεις των παιδιών μας, ενώ ίσως θα έπρεπε θα δίνουμε σημασία στο τι έχουν να μας πουν. 

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να εκφραστούν μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής.


Διανοητικός Ρεαλισμός

Μερικές φορές τα παιδιά σχεδιάζουν μη αναγνωρίσιμα σχήματα και ισχυρίζονται ότι είναι ένα συγκεκριμένο άτομο ή αντικείμενο. Αυτό μπορεί να μην είναι ρεαλισμός με την έννοια που το γνωρίζουμε, όμως θα μπορούσε να είναι «διανοητικός ρεαλισμός», μια απεικόνιση που δείχνει περισσότερο το πώς αντιλαμβάνεται ένα παιδί αυτό το αντικείμενο ή άτομο, παρά το πώς το βλέπει.

Συμβολισμοί και αναπαράσταση

Η μάθηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε σημεία και σύμβολα, όπως γίνεται για παράδειγμα με τη γλώσσα και τα μαθηματικά ή ακόμη και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Η ζωγραφική είναι ένας ιδανικός τρόπος για να κατανοήσετε το πώς επιλέγουν τα παιδιά να συμβολίσουν έννοιες και ιδέες και να παρατηρήσετε την πρόοδο της ανάπτυξής τους.

Συναισθηματική έκφραση

Η τέχνη και τα συναισθήματα είναι αλληλένδετα. Η αντίληψη των παιδιών είναι πολύ ευαίσθητη στις διακυμάνσεις της διάθεσης, τόσο των δικών τους όσο και εκείνων των ανθρώπων γύρω τους. Τα συναισθήματα αυτά συνήθως ανακλώνται ατόφια σε μια ζωγραφιά - αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η καλλιτεχνική θεραπεία είναι τόσο χρήσιμη για να κατανοήσουμε την ψυχική τους σύνθεση.

Ομαδοποίηση

Σε μια ζωγραφιά, συχνά παρατηρούμε πως τα παιδιά μπορεί να ομαδοποιούν σχέδια, σημεία, γραμμές ή άλλα σύμβολα. Αυτός ο συνειδητός διαχωρισμός σχημάτων είναι στην ουσία μια διαδικασία ταξινόμησης - ένα πρωταρχικό στάδιο εξερεύνησης των μαθηματικών.

Η ζωγραφική ως παιχνίδι

Για τα παιδιά, η ζωγραφική -και η τέχνη γενικότερα- είναι ένα ευφάνταστο παιχνίδι. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόθεση, εκτός την ψυχαγωγία και την δημιουργία. Συχνά βλέπουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν και παιχνίδια με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούν τη ζωγραφική: για να απεικονίσουν σκηνές από τη ζωή τους και να αντιμετωπίσουν θέματα που τα απασχολούν.


Στο planetbeez.gr θα βρείτε όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά για να ξεκινήσουν τις δικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες με φανταστικά βιβλία ζωγραφικής και παιχνίδια κατασκευών που θα τα βοηθήσουν να εκφραστούν και να αναπτύξουν τη φαντασία τους.

Προηγούμενο άρθρο Πώς βοηθάνε τα παιχνίδια τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;
Επόμενο άρθρο Γρήγορη ανάπτυξη με "αργό" παιχνίδι