Τι είδος ευφυΐας έχει το παιδί σας;

Ως γονείς, είχαμε όλοι στιγμές που προβληματιστήκαμε με την μαθησιακή πρόοδο των παιδιών μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι ικανά ή ότι δεν έχουν κλίση σε συγκεκριμένα θέματα ή μαθήματα.
Μπορεί να σημαίνει όμως πως το παιδί σας έχει έναν διαφορετικό τύπο ευφυΐας.

Όταν έχουμε καλύτερη κατανόηση της προσωπικότητας και της νοημοσύνης των παιδιών, μπορούμε να αναπτύξουμε καινούριους τρόπους μάθησης και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν, πιο εύκολα και πιο δημιουργικά. 

 Τα 8 διαφορετικά είδη ευφυΐας 

Σύμφωνα με την θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Howard Gardner,  όλοι οι άνθρωποι έχουν οκτώ διαφορετικές νοημοσύνες ή ευφυΐες, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει κι έναν διαφορετικό τρόπο εκμάθησης.

Οι ευφυΐες αυτές είναι οι εξής:

 Λεκτική - Γλωσσική
Λογική - Μαθηματική
 Οπτική - Χωρική
 Κινητική
 Μουσική
Ενδοπροσωπική
Διαπροσωπική
Περιβαλλοντική

Κάθε παιδί έχει και τους οκτώ τύπους ευφυΐας - ή ίσως και ακόμη περισσότερους που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί - σε διάφορα επίπεδα ικανότητας. 

 

 Λεκτική - Γλωσσική ευφυΐα  Ο συγγραφέας

Τα παιδιά με ανεπτυγμένη λεκτική ευφυΐα έχουν μεγάλο λεξιλόγιο και συνήθως θέλουν να λένε αστεία, αινίγματα ή λογοπαίγνια.

Ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε αυτά τα παιδιά να μάθουν είναι να τα ενθαρρύνετε να περιγράφουν ό,τι παρατηρούν ή να δημιουργούν ιστορίες με χαρακτήρες που αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με αυτά. Διαβάστε παιδικά βιβλία, γράψτε, πείτε ιστορίες και παίξτε παιχνίδια λέξεων.  

Λογική - Μαθηματική ευφυΐα  O φιλόσοφος

Τα παιδιά με λογική ευφυΐα απολαμβάνουν να δουλεύουν με αριθμούς, θέλουν να γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα πράγματα, κάνουν πολλές ερωτήσεις και διατηρούν συλλογές από διάφορα αντικείμενα.

Ζητήστε από τα παιδιά να ταξινομήσουν πράγματα που βλέπουν σε ένα βιβλίο με εικόνες για να τα απομνημονεύσουν καλύτερα ή συγκρίνετε τους τόνους που κάνουν διάφορα όργανα για να εξερευνήσετε μουσικές έννοιες. Τα παιχνίδια που πρέπει πάντα να έχετε στη διάθεσή σας περιλαμβάνουν παζλ για παιδιά, παιχνίδια κατασκευών και παιχνίδια STEM. 

 Οπτική - Χωρική ευφυΐα  O αρχιτέκτονας

Τα παιδιά με οπτική ευφυΐα συνήθως διασκεδάζουν κάνοντας doodle, ζωγραφίζοντας και σχεδιάζοντας. 

Τα πολύχρωμα σχέδια και τα επεξηγηματικά διαγράμματα θα τα βοηθήσουν να κατανοήσουν νέες πληροφορίες. Φροντίστε να τους παρέχετε πολλά βιβλία με φωτεινά, έντονα γραφικά για να εξερευνήσουν περίπλοκες έννοιες και ιδέες. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί παίζοντας με παιδικά παζλ και βιβλία ζωγραφικής  

 Κινητική ευφυΐα  O αθλητής

Τα παιδιά με κινητική ευφυΐα απολαμβάνουν τα αθλήματα και τη σωματική δραστηριότητα, χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος,  χορεύουν και κάνουν μιμήσεις.

Τείνουν να μαθαίνουν πιο εύκολα με παιχνίδια κίνησης ή δραματοποιώντας σκηνές και καταστάσεις. Προσπαθήστε να προσεγγίσετε τα παιδιά με κινητική ευφυΐα και να τα βοηθήσετε να μάθουν μέσα από παιχνίδια εξωτερικού χώρου και παιχνίδια ρόλων.

 Μουσική ευφυΐα  O καλλιτέχνης

Τα παιδιά με μουσική ευφυΐα αγαπούν να ακούνε και να παίζουν μουσική, να τραγουδούν, να χορεύουν, να δημιουργούν και να αναπαράγουν μελωδίες.

Τα ακουστικά ερεθίσματα και οι ήχοι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα βοηθήσετε να εξοικειωθούν με πιο περίπλοκες έννοιες. Χρησιμοποιήστε παιδικά μουσικά όργανα για να φτιάξετε τραγούδια και μελωδίες και προτιμήστε βιβλία που περιέχουν αφηγήσεις με CD για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν εύκολα και γρήγορα. 

 Ενδοπροσωπική ευφυΐα  O ποιητής

Τα παιδιά με ενδοπροσωπική ευφυΐα ακούνε και παρατηρούν πολύ, ελέγχουν τα συναισθήματά τους και τη διάθεσή τους πιο εύκολα και συνήθως μαθαίνουν πιο εύκολα όταν είναι μόνα. 

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας περιγράφει πώς αισθάνεται για κάθε νέα μαθησιακή του εμπειρία και προσφέρετέ του ευκαιρίες να εξερευνήσει διάφορα θέματα από μόνο του. Ένα παιδικό παζλ, ένα εκπαιδευτικό βιβλίο ή ένα παιχνίδι κατασκευών μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να συγκεντρωθεί και να μάθει με ευκολία.

 Διαπροσωπική ευφυΐα  O ηγέτης

Τα παιδιά με διαπροσωπική ευφυΐα έχουν πολλούς φίλους, τείνουν να μεσολαβούν σε διαφωνίες και είναι εξαιρετικοί ομαδικοί παίκτες.

Όποτε είναι δυνατόν, συμπεριλάβετε το παιδί σας σε ομαδικά παιχνίδια και συζητήσεις. Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και διασκεδάστε με ομαδικά παιχνίδια ρόλων

 Περιβαλλοντική ευφυΐα  O επιστήμονας

Στα παιδιά με περιβαλλοντική ευφυΐα αρέσει να περνούν το χρόνο τους σε εξωτερικούς χώρους παρατηρώντας φυτά και ζώα και να εξοικειώνονται με την φύση. 

Οι δραστηριότητες εξωτερικού χώρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε αυτά τα παιδιά να αναπτυχθούν. Χρησιμοποιήστε εκπαιδευτικά βιβλία για τα ζώα, το περιβάλλον και τον κόσμο ή παιχνίδια εξωτερικού χώρου για να εξετάσετε περίπλοκα θέματα και να μάθετε παίζοντας. 


Στο planetbeez.gr θα βρείτε παιχνίδια που ενισχύουν την
προσχολική ανάπτυξη και εκπαιδευτικά παιχνίδια για αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας. Επιλέξτε τα κατάλληλα ανάλογα με τον τύπο νοημοσύνης των παιδιών σας και ξεκινήστε να μαθαίνετε παίζοντας από σήμερα!