Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 49 €
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 49 €
Τα οφέλη του παιχνιδιού μακριά από οθόνες

Γιατί πρέπει τα παιδιά να παίζουν μακριά από οθόνες;

Όλα τα παιδιά αγαπούν τα gadget τους και λατρεύουν να περνάνε χρόνο μπροστά από iPad, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.

Στην εποχή του διαδικτύου, τα παιδιά βομβαρδίζονται με ατελείωτα διασκεδαστικά παιχνίδια, βίντεο και εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για να τους κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον και να τα κάνουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Όμως, ενώ είναι βέβαιο ότι η τεχνολογία είναι πλέον πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή τους, η υπερβολική χρήση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορες πτυχές της ζωής τους. 

Έτσι, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κατανοήσουν οι γονείς τα οφέλη του παιχνιδιού μακριά από οθόνες για τα παιδιά.

 Γιατί είναι σημαντικό να περνάνε τα παιδιά χρόνο μακριά από οθόνες;

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο εκτός οθόνης για να αναπτύξουν τις δεξιότητες που θα τους χρειαστούν στην πραγματική ζωή. Χρειάζονται σωματική δραστηριότητα και κοινωνική επαφή αλλά και χρόνο για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και να ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα.

Το παιχνίδι μακριά από την οθόνη:

Ενισχύει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
Πολλά παιδιά υστερούν σε κοινωνικές δεξιότητες λόγω της προσκόλλησης με τις συσκευές τους. Η απουσία αλληλεπίδρασης μπορεί να επηρεάσει την ενσυναίσθηση των παιδιών και τις γλωσσικές τους ικανότητες.

Δίνει στα παιδιά χρόνο να εξερευνήσουν άλλα ενδιαφέροντα
Πολλά παιδιά κάθονται να παίξουν ένα γρήγορο παιχνίδι, και πριν να το καταλάβουν, έχουν περάσει τρεις ώρες! Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν βρίσκεται σε αυτό που κάνουν στο παιχνίδι αλλά σε εκείνο που δεν κάνουν: ονειροπόληση, εξάσκηση σε νέες δεξιότητες, εξερεύνηση της φύσης ή ανάγνωση ενός βιβλίου

Ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη
Οι οθόνες αναγκάζουν τα παιδιά να δέχονται πληροφορίες παθητικά, σε αντίθεση με το να σκέφτονται μόνα τους. Ο χρόνος χωρίς οθόνη κάνει το αντίθετο - ενισχύει την κριτική σκέψη και την φαντασία. 

Βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύψουν τι είναι το πραγματικό παιχνίδι
Το πραγματικό παιχνίδι συμβαίνει στην πραγματική ζωή και απαιτεί σωματική δραστηριότητα και φαντασία που δεν υπάρχουν στον εικονικό κόσμο. Τα παιχνίδια στην οθόνη δεν θα δώσουν ποτέ στα παιδιά τα οφέλη του να κάνουν βόλτα με ένα πατίνι, να παίζουν στον έξω κόσμο ή να κάνουν επιστημονικά πειράματα.

Βοηθάει τα παιδιά να έχουν καλύτερο ύπνο
Οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να επηρεάσουν την σκέψη, τη συγκέντρωση και τον ύπνο των παιδιών. Αντί για βίντεο ή παιχνίδια στο κινητό, δοκιμάστε να διαβάσετε μια ιστορία ή να φτιάξετε ένα απλό παζλ πριν την ώρα του ύπνου.

Παιδικό βιβλίο στα αγγλικά

Στο Planet Beez θα βρείτε απίθανα δημιουργικά παιχνίδια για αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τις οθόνες και να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους με τον πιο φυσικό τρόπο: το παραδοσιακό παιχνίδι.

Προηγούμενο άρθρο Πόσο σημαντικά είναι τα παιχνίδια ρόλων για την ανάπτυξη των παιδιών;
Επόμενο άρθρο Παίζουμε και μαθαίνουμε με παιχνίδια STEM!