Πως επωφελούνται τα παιδιά από τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου

Ποια είναι τα οφέλη του παιχνιδιού στον εξωτερικό χώρο για την ανάπτυξη των παιδιών; Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Εξαρτάται από το είδος του παιχνιδιού και των δραστηριοτήτων.

Γενικά, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τη φαντασία τους, να γίνουν πιο ανεξάρτητα αλλά και να μάθουν να λαμβάνουν αποφάσεις να συνεργάζονται και να επικοινωνούν καλύτερα.

Ειδικότερα, τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου βοηθάνε τα παιδιά με την:


Σωματική Ανάπτυξη

Τα σωματικά οφέλη του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους για τα παιδιά είναι εκτεταμένα, τόσο στην πρώιμη παιδική ηλικία όσο και στη σχολική ηλικία. Ενώ παίζουν, αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες, το συντονισμό, την ισορροπία και την ευκινησία τους ενδυναμώνουν το σώμα τους και γίνονται πιο σίγουρα για τις δυνατότητές τους.


Κοινωνική Ανάπτυξη

Πέρα από τις κινητικές δεξιότητες, τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου έχουν και πολλά κοινωνικά οφέλη για τα παιδιά. Τα παιδιά που παίζουν έξω έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παρατηρητικές και συλλογιστικές δεξιότητες, να ενισχύσουν την αυτογνωσία τους και την περιβαλλοντική τους ευφυΐα καθώς και να κατανοήσουν τη σημασία της σωστής συνεργασίας και της επικοινωνίας.

Συναισθηματική Ανάπτυξη

Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους βοηθάει τα μικρότερα παιδιά, να χρησιμοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους, να εξοικειωθούν με διάφορες αισθητηριακές εμπειρίες και να μπορέσουν να τις επεξεργαστούν καλύτερα καθώς συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται. Επιπλέον, παρόλο που οι γονείς συνήθως βρίσκονται κοντά, τα παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα καθώς αισθάνονται μια αίσθηση ελευθερίας όταν βρίσκονται σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους όπως ένα πάρκο ή μια παιδική χαρά.


Διανοητική Ανάπτυξη

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξουν τις πνευματικές ικανότητες του παιδιού τους είναι να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη μάθηση σε ένα οργανωμένο περιβάλλον στην τάξη. Παράλληλα όμως, όταν τα παιδιά παίζουν έξω, εφευρίσκουν παιχνίδια, εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και καλλιεργούν τις οργανωτικές τους ικανότητες και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων καθώς εργάζονται ατομικά και ομαδικά για να επινοήσουν παιχνίδια, να λύσουν προβλήματα και να εφαρμόσουν τις ιδέες και τις λύσεις τους. 


Στο planetbeez.gr θα βρείτε απίθανα παιχνίδια εξωτερικού χώρου για αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας που θα παρακινήσουν τους μικρούς μας φίλους να βγουν από το σπίτι, να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους παίζοντας!