Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με το διάβασμα στο σπίτι

Τα παιδιά αποδίδουν πολύ καλύτερα στο σχολείο όταν οι γονείς αναλαμβάνουν έναν πιο ενεργό ρόλο στο διάβασμα στο σπίτι και δείχνουν στην πράξη το ενδιαφέρον τους. Φυσικά, το να βοηθάμε στη μελέτη για το σχολείο, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι κάνουμε υποδείξεις και διορθώσεις. Ως γονείς, μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά βοηθώντας τα να οργανώσουν το χρόνο τους, εξηγώντας ένα δύσκολο πρόβλημα ή απλώς ενθαρρύνοντάς τα να κάνουν ένα διάλειμμα.

Αυτές είναι οι συμβουλές μας για να βοηθήσετε τα παιδιά με το διάβασμα για το σχολείο.

  1    Διαμορφώστε έναν κατάλληλο χώρο για διάβασμα  

Πρέπει να φροντίζουμε ο χώρος που διαβάζουν τα παιδιά να είναι καλά φωτισμένος, άνετος και φυσικά να έχει όλα τα κατάλληλα εφόδια που θα χρειαστούν για το διάβασμα. Επιλέξτε ένα χώρο με γραφείο σε κατάλληλο ύψος και απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να περισπάσει την προσοχή των παιδιών όπως παιχνίδια και οθόνες.

  2    Καθιερώστε μια ρουτίνα  

Προγραμματίστε έναν καθορισμένο χρόνο μέσα στην ημέρα για το διάβασμα. Η χρήση χρονοδιαγραμμάτων και η τήρηση του προγράμματος βοηθάνε τα παιδιά να αναπτύξουν τις οργανωτικές τους ικανότητες, να κατανοήσουν τι απαιτείται από αυτά και να μάθουν να διαχειρίζονται τον χερόνο τους πιο σωστά, μειώνοντας την αναβλητικότητά τους.

  3   Επικοινωνήστε με τους δασκάλους  

Διατηρήστε καλή επαφή με τους δασκάλους καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για να είστε ενήμεροι για την πρόοδο των παιδιών σας, ειδικά εάν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύονται. Οι δάσκαλοι μπορούν να σας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς συμπεριφέρονται στην τάξη, για το ποιες ακριβώς είναι οι δυσκολίες τους και να σας συμβουλέψουν για το πώς να τα βοηθήσετε με το διάβασμα στο σπίτι. 

  4    Βοηθήστε τα παιδιά να οργανωθούν 

Φτιάξτε μαζί ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ώστε τα παιδιά να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο διάβασμα έχουν και τι θα χρειαστούν για τις σχολικές εργασίες τους. Έτσι θα ξεκινήσουν να φτιάχνουν μια στρατηγική που να ταιριάζει με τον φόρτο εργασίας αλλά και με την ιδιοσυγκρασία τους. Μερικά παιδιά μπορεί να θέλουν να αντιμετωπίσουν πρώτα τις πιο δύσκολες εργασίες ενώ άλλα προτιμούν να ολοκληρώσουν τις ευκολότερες εργασίες. Βοηθώντας τα να προσεγγίσουν τη μελέτη τους με μια στρατηγική όταν είναι μικρά, θα τα βοηθήσετε να γίνουν και πιο ανεξάρτητα αργότερα.

  5    Εφαρμόστε όσα μαθαίνουν στον “πραγματικό κόσμο”  

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να ξέρουν πως όλα όσα μαθαίνουν είναι χρήσιμες γνώσεις που θα τους χρειαστούν μεγαλώνοντας. Μιλήστε τους για το πώς τα μαθήματά τους αλλά και οι διαδικασίες του σχολείου εφαρμόζονται εκτός της τάξης. Για παράδειγμα, ότι η σημασία της τήρησης των προθεσμιών είναι κάτι που θα συναντήσουν και στην επαγγελματική τους ζωή ή για το πως όσα διαβάζουν στο μάθημα της ιστορίας σχετίζονται με όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας σήμερα.


Επισκεφθείτε το planetbeez.gr και βρείτε όλα τα σχολικά αξεσουάρ που χρειάζονται τα παιδιά για το διάβασμα στο σπίτι αλλά και υπέροχα διακοσμητικά για το παιδικό δωμάτιο που θα κάνουν το χώρο τους πιο όμορφο και πιο δημιουργικό.