Γρήγορη ανάπτυξη με "αργό" παιχνίδι

Μερικές φορές είναι δύσκολο να βρούμε διασκεδαστικές δραστηριότητες για να γεμίσουμε τον ελεύθερο χρόνο που έχουν τα παιδιά. Ειδικά κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών. Γι’αυτό προτείνουμε να δοκιμάσετε αυτό που ονομάζεται “αργό παιχνίδι”. 

Τι είναι λοιπόν το αργό παιχνίδι; Είναι ένα πιο χαλαρό αλλά επικεντρωμένο είδος διασκέδασης που έχει να προσφέρει πολλά τόσο στην ανάπτυξη των παιδιών και τη ενίσχυση των ικανοτήτων τους αλλά και στην ψυχαγωγία τους.

Το αργό παιχνίδι έχει πολλές ομοιότητες με το παιχνίδι “ανοιχτού τύπου” αλλά ενώ το δεύτερο αναφέρεται κυρίως σε παιχνίδια που δεν έχουν συγκεκριμένο σκοπό ή αποτέλεσμα, το αργό παιχνίδι έχει να κάνει κυρίως με τον ρυθμό με τον οποίο γίνονται τα πράγματα και το πώς αυτός επηρεάζει τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. 

Αυτές είναι οι συμβουλές μας για να αξιοποιήσετε τα οφέλη του αργού παιχνιδιού.

Βοηθήστε τα παιδιά με την αυτοπεποίθησή τους

Ακόμη και για πολύ μικρά παιδιά, η ολοκλήρωση ενός παζλ, η κατασκευή ενός τρένου, το ψήσιμο ενός κέικ ή η εκμάθηση ενός τραγουδιού είναι εφικτή! Χρειάζεται μόνο χρόνος και φιλοδοξία. Απλώς προτείνετε έναν στόχο - λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την ηλικία τους - και δώστε τους τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα υλικά και την ενθάρρυνση για να τον πετύχουν.

Για παράδειγμα, ένα δημιουργικό σετ κατασκευής ή ένα παιδικό μουσικό όργανο είναι ένας ιδανικός τρόπος για εμπνεύσετε και να ενθαρρύνετε τα παιδιά!

Βρείτε στιγμές ηρεμίας

Μέσα στη μέρα, φροντίστε ώστε τα παιδιά να έχουν αρκετές στιγμές ηρεμίας για να παρατηρήσουν τη διάθεσή τους, το σώμα τους και τον κόσμο γύρω τους. Στην ουσία, είναι μια πολύ φυσική κατάσταση για τα μικρά παιδιά. Το αργό παιχνίδι, όπως και το διάβασμα, βοηθάνε τα παιδιά να εστιάσουν στο παρόν, να μάθουν να συγκεντρώνονται ευκολότερα αλλά και να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους.

Εναλλάξτε τα παιχνίδια τους

Στη σημερινή εποχή, τα παιδιά δέχονται υπερβολικά πολλά ερεθίσματα, όχι μόνο από τις οθόνες που μας περιβάλλουν, αλλά και από την τεράστια ποσότητα παιχνιδιών που έχουν. Έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του αριθμού ή η εναλλαγή των παιχνιδιών αυξάνει την ικανότητα των παιδιών να παίζουν ανεξάρτητα και δημιουργικά, επειδή συγκεντρώνονται περισσότερο σε αυτό που κάνουν, και τα βοηθάει να γίνονται πιο εφευρετικά.

Παίξτε ομαδικά παιχνίδια με όλη την οικογένεια

Τα ομαδικά παιχνίδια στα οποία οι παίκτες πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους για να παίξουν διδάσκουν στα παιδιά ότι η αναμονή και η παρατήρηση μπορεί να είναι μια εξίσου πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία με μια πράξη. Επίσης, η αναμονή σε ένα παιχνίδι είναι μια σημαντική ικανότητα που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά καθώς φτάνουν στην προσχολική ηλικία. Δοκιμάστε να παίξετε μαζί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή ένα παιχνίδι με κάρτες μνήμης.

Αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να φανταστούν και να φτιάξουν τον δικό τους χώρο για παιχνίδι μέσα στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την κινητική τους ευφυΐα, να εξασκήσουν την πρακτική τους σκέψη και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία και την εφευρετικότητά τους. Μπορείτε να στήσετε μαζί μια σκηνή, να διαλέξετε αντικείμενα για να στολίσετε το παιδικό σας δωμάτιο ή ακόμα και να φτιάξετε τα δικά σας διακοσμητικά!

 

Επισκεφθείτε το planetbeez.gr, ανακαλύψτε υπέροχα παιχνίδια για αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας και ξεκινήστε να εξερευνείτε τα οφέλη που έχει το αργό παιχνίδι για τα παιδιά από σήμερα!