Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να γίνουν πιο ανεξάρτητα

Όλοι οι γονείς επιθυμούν να γίνουν τα παιδιά τους πιο ανεξάρτητα μεγαλώνοντας και να μπορούν να κάνουν δουλειές κατάλληλες για την ηλικία τους, αλλά μερικές φορές αυτός ο στόχος δεν είναι τόσο εύκολος.

Το να κάνουμε μικρά πράγματα για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας μπορεί να φαίνεται ευκολότερο και γρηγορότερο από το να τους διδάξουμε να τα κάνουν μόνα τους, όμως είναι κάτι εξαιρετικά κρίσιμο για την αυτοπεποίθηση και την ανάπτυξή τους.

Αυτές είναι οι συμβουλές μας για να βοηθήσετε τα παιδιά να γίνουν πιο ανεξάρτητα:

  Δημιουργήστε προσδοκίες  

Η επικοινωνία είναι τα πάντα στη γονική μέριμνα. Συζητήστε με τα παιδιά σας σχετικά με τις δουλειές που αναμένετε ότι θα μπορούσαν να κάνουν μόνα τους, όπως το να ντυθούν ή να ετοιμάσουν κάποιο σνακ. Θυμηθείτε να είστε πολύ συγκεκριμένοι όταν ζητάτε να κάνουν κάτι και να δίνετε σαφείς οδηγίες για κάθε μεμονωμένη ενέργεια που πρέπει να κάνουν για να επιτύχουν τον στόχο τους. Όσο πιο ακριβείς είστε, τόσο καλύτερα θα τα καταφέρουν! 

  Κάντε υπομονή  

Αυτή είναι η πιο απλή, αλλά ίσως η πιο σημαντική συμβουλή. Πρέπει να δείχνετε κατανόηση και να είστε υπομονετικοί ακόμα και όταν επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Είναι βέβαιο πως θα συμβούν λάθη και μικρές ζημιές όσο τα παιδιά μαθαίνουν ακόμα βασικές δεξιότητες. Αντί να τα επικρίνετε, δείξτε τους πώς να ολοκληρώσουν μια εργασία πιο εύκολα και ενθαρρύνετέ τα να βελτιωθούν.

  Δώστε τους αρκετό χρόνο  

Τα παιδιά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να μάθουν οτιδήποτε και πιθανότατα να ολοκληρώσουν μια εργασία που τους αναθέσατε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι περιμένατε. Φροντίστε να οργανώσετε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να ξεκινάτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες λίγο νωρίτερα και να δίνετε στα παιδιά τον χρόνο που χρειάζονται. Θα τα δείτε να γίνονται λίγο πιο γρήγορα κάθε μέρα και θα παρατηρήσετε μεγάλη πρόοδο στις κινητικές τους δεξιότητες και την αυτοπεποίθησή τους.

 

  Καθιερώστε μια ρουτίνα  

Τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα και ρουτίνα για να γίνουν υπεύθυνα. Προσπαθήστε να προγραμματίζετε όλα όσα έχουν να κάνουν την επόμενη ημέρα και βοηθήστε τα να καταλάβουν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρώσουν μια εργασία. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους ζητήσετε να ετοιμάσουν τη σχολική τους τσάντα πριν το πρωινό. Αυτές οι «προθεσμίες» είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα τον χρόνο τους.

 

  Αναγνωρίστε τις επιτυχίες τους  

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας όταν νιώθουν απογοητευμένα και επιβραβεύστε τα όταν κάνουν κάτι μόνα τους για πρώτη φορά. Πάνω απ' όλα, να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας τους ενήλικες. Η συμπεριφορά σας είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τα βοηθήσετε να γίνουν πιο ανεξάρτητα.Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν νέες δεξιότητες και να γίνουν πιο ανεξάρτητα είναι το αργό παιχνίδι. Επισκεφθείτε το planetbeez.gr και βρείτε απίθανα παιχνίδια ρόλων που θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες ικανότητες και να ανακαλύψουν καινούρια ενδιαφέροντα.