Βοηθήστε τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο

Πολύ σύντομα το καλοκαίρι θα φτάσει στο τέλος του και θα έρθει η ώρα για την μεγάλη επιστροφή στο σχολείο!

Τα συναισθήματα των παιδιών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς πολλές φορές ποικίλλουν Πολλά παιδιά μπορεί να είναι ενθουσιασμένα και πρόθυμα να επιστρέψουν, όμως κάποια άλλα φοβούνται και ανησυχούν για τις επερχόμενες αλλαγές.

Φυσικά όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Όλα τα παιδιά (αλλά και οι ενήλικες) δυσκολεύονται να επιστρέψουν στη ρουτίνα της σχολικής χρονιάς μετά το καλοκαίρι.

Πιο κάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο χωρίς άγχος.

 

  Μιλήστε τους για τα συναισθήματά τους  

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να συζητάνε τα συναισθήματά τους σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο. Τα περισσότερα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο επίπεδο άγχους ή στρες το οποίο δυσκολεύονται να εκφράσουν. Για παράδειγμα, ίσως ανησυχούν για το πως θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μετά από το διάλειμμα των διακοπών. Διαβεβαιώστε τα ότι όλα θα πάνε καλά κι ότι οι δάσκαλοί τους και εσείς οι ίδιοι θα είστε πάντα εκεί για να τα βοηθήσετε όταν το χρειαστούν

 

  Προγραμματίστε την καινούργια σας ρουτίνα  

Μια από τις πιο βασικές αλλαγές που συμβαίνει καθώς ξεκινάμε τη σχολική χρονιά είναι η νέα πρωινή ρουτίνα. Για να έχετε μια ομαλή μετάβαση, συζητήστε όλες τις δουλειές που θα έχουν τα παιδιά να κάνουν κάθε πρωί και τι βοήθεια χρειάζονται από εσάς. Δώστε στα παιδιά σας απλά, καλά καθορισμένα και εύκολα βήματα για τη ρουτίνα του, έτσι ώστε να έχει μια σαφή ιδέα για το τι περιμένετε από εκείνα και να μπορέσουν να λειτουργούν πιο ανεξάρτητα στην καθημερινότητά τους.

 

  Φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα σχολικά αξεσουάρ  

Σιγουρευτείτε ότι έχετε συμβουλευτεί τα σχολεία και τους δασκάλους των παιδιών για όλα τα σχολικά αξεσουάρ που θα χρειαστούν για το νέο σχολικό έτος: σχολικές τσάντες, τετράδια, γραφική ύλη, παγούρια, δοχεία φαγητού κλπ. Επίσης βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν καταλάβει όλους τους κανονισμούς και τις λεπτομέρειες για το πως θα πρέπει να τα μεταχειρίζονται, ώστε να νιώθουν πιο έτοιμα και άνετα.

 

  Σχολικές εργασίες  

Μια άλλη μετάβαση που μπορεί να είναι δύσκολη μετά το καλοκαίρι είναι ο προγραμματισμός και η μελέτη για τις σχολικές εργασίες. Όπως και με την πρωινή ρουτίνα, η δημιουργία ενός απλού προγράμματος μπορεί να βοηθήσει στο να έχουν κίνητρο τα παιδιά και να παραμένουν συγκεντρωμένα. Έτσι, θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους αλλά θα έχουν και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούν με δημιουργικές ασχολίες.

 

  Να είστε προετοιμασμένοι για αλλαγές στη συμπεριφορά 

Η περίοδος προσαρμογής στο σχολείο μπορεί να γίνει πολύ αγχωτική για μερικά παιδιά. Κάθε νέα σχολική μέρα φέρνει καινούργιες προκλήσεις και απαιτεί συγκέντρωση και προσπάθεια. Μην εκπλαγείτε αν παρατηρήσετε μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά τους όπως νεύρα ή μια γενικότερη αρνητική διάθεση. Κάντε υπομονή και δώστε τους όσο χώρο και χρόνο χρειάζονται μέχρι να προσαρμοστούν.


Στο planetbeez.gr θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για το νέο σχολικό έτος! Ανακαλύψτε απίθανα σχολικά αξεσουάρ, τσάντες για παιδιά κάθε ηλικίας, γραφική ύλη, παγούρια και δοχεία φαγητού και επιστρέψτε στο σχολείο με στυλ!