Συμβουλές για να κάνετε το διάβασμα μια αγαπημένη συνήθεια

Για πολλά παιδιά, η μελέτη για τα μαθήματα αλλά και η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων είναι περισσότερο υποχρέωση παρά μια διασκεδαστική συνήθεια.

Γι’αυτό, ως γονείς, πρέπει να αφοσιώνουμε χρόνο στο διάβασμα μαζί με τα παιδιά και να βρίσκουμε συνέχεια νέους τρόπους για να το μετατρέψουμε σε διασκεδαστική δραστηριότητα.

Η εμφύσηση της της αγάπης για την ανάγνωση στο παιδί σας σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον τρόπο που θα συνεχίσει να μαθαίνει και να διαβάζει μεγαλώνοντας.

Αυτές είναι οι συμβουλές μας για να κάνετε το διάβασμα μια αγαπημένη συνήθεια.

 

Διαβάστε καθημερινά

Από την πρώτη κιόλας μέρα που θα φέρετε το νεογέννητό σας στο σπίτι, μπορείτε να ξεκινήσετε να μεγαλώνετε έναν αναγνώστη. Τα μωρά απολαμβάνουν τον χαλαρωτικό ρυθμό μιας φωνής που διαβάζει. Καντε την ανάγνωση μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας και τα παιδιά σας θα ανυπομονούν για τη στιγμή που ανοίξετε το επόμενο βιβλίο.

Διαβάστε μπροστά στα παιδιά σας

Είτε διαβάζετε βιβλία, περιοδικά ή εφημερίδες, αφήστε τα παιδιά σας να σας δουν να διαβάζετε. Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που παρατηρούν. Εάν δείχνετε πόσο απολαμβάνετε την ανάγνωση, είναι πολύ πιθανό πως τα παιδιά θα θέλουν να μοιραστούν τον ενθουσιασμό σας.

Δημιουργήστε ένα χώρο ανάγνωσης

Ο χώρος ανάγνωσής σας δεν χρειάζεται να είναι μεγάλος ή να έχει πολλά ράφια. Μπορεί να είναι μια γωνία του καναπέ ή μια καρέκλα στο δωμάτιο όπου κοιμάται το παιδί σας. Η επιλογή ενός άνετου σημείου στο σπίτι που έχει αρκετό φως και χώρο, θα βοηθήσει το παιδί σας να συνδέσει την ανάγνωση με την άνεση και την ψυχαγωγία.

Επισκεφθείτε μια βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εξερευνήσετε νέα βιβλία και συγγραφείς. Η άμεση επαφή με τα βιβλία θα δώσει στα παιδιά σας την ευκαιρία να καταλάβουν πόσο μεγάλο εύρος επιλογών έχουν με το διάβασμα αλλά και να συναναστραφούν με άλλα παιδιά που αγαπάνε τα βιβλία.

Αφήστε τα παιδιά σας να διαλέξουν τι θα διαβάσουν

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να θέλουν να διαβάσουν κάτι που έχουν επιλέξει μόνα τους. Βοηθήστε τα να βρουν βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους αλλά δώστε τους αρκετό χρόνο για να κοιτάξουν τα εξώφυλλα και να διαβάσουν τη σύνοψη της ιστορίας. 

Διαλέξτε την κατάλληλη ώρα για διάβασμα

Η ώρα που επιλέγετε για να διαβάσετε ένα βιβλίο στο καθημερινό σας πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική. Προτιμήστε στιγμές που τα παιδιά είναι ξεκούραστα και παίζουν ή χαλαρώνουν για να ενισχύσετε την πεποίθηση πως το διάβασμα είναι διασκέδαση και όχι υποχρέωση.

Ξαναδιαβάστε τα αγαπημένα τους βιβλία

Το να διαβάζετε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά μπορεί να είναι κουραστικό, αλλά τα παιδιά το λατρεύουν. Τους αρέσει να εντοπίζουν πράγματα στην ιστορία και στις φωτογραφίες που τους διέφυγαν την πρώτη φορά αλλά και να έχουν αρκετό χρόνο να συνδέσουν τις λέξεις που βλέπουν στη σελίδα με τις λέξεις που ακούνε.

Ανακαλύψτε υπέροχα παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες στο planetbeez.gr και ξεκινήστε να απολαμβάνετε το διάβασμα μαζί με τα παιδιά σας από σήμερα!