Πώς να κάνετε την ανάγνωση καλοκαιρινή συνήθεια

Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει και τα παιδιά ετοιμάζονται για ένα μεγάλο διάλειμμα από το σχολείο, τις εργασίες και τα μαθήματα. Δυστυχώς όμως, πολλά από αυτά είναι πιθανό να αμελήσουν την ανάγνωση όσο απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα.

Έτσι, είμαστε εμείς οι γονείς εκείνοι που πρέπει να κάνουμε τα βιβλία μέρος των διακοπών και βοηθήσουμε τα παιδιά να κάνουν την ανάγνωση μια διασκεδαστική καλοκαιρινή ρουτίνα.

Αντί για μια ακόμα κουραστική υποχρέωση, η ανάγνωση στις διακοπές μπορεί να γίνει μια οικογενειακή εμπειρία που θα αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία και θα τα βοηθήσει να επιστρέψουν πιο εύκολα στα σχολεία το φθινόπωρο. 

Αυτές είναι οι συμβουλές μας για το πως να κάνετε το διάβασμα με τα παιδιά μια αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια.

Διαλέξτε την κατάλληλη ώρα
Με τόσες πολλές επιλογές για παιχνίδια και δραστηριότητες, το διάβασμα είναι εύκολο να ξεχαστεί στις καλοκαιρινές διακοπές. Προγραμματίστε μια συγκεκριμένη ώρα για να μοιράζεστε  βιβλία με τα παιδιά και να ξεκινήσετε μια ρουτίνα ανάγνωσης. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η καλύτερη ώρα για να διαβάζετε στα παιδιά είναι πριν τον απογευματινό ύπνο.

Κάντε την ανάγνωση πιο δημιουργική
Ζητήστε από τα παιδιά να φανταστούν ένα διαφορετικό τέλος για μια ιστορία που διαβάσατε ή ρωτήστε τα τι θα έκαναν εκείνα εάν ήταν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου. Είναι μια ιδανική προσέγγιση ειδικά για παιδιά που δεν έχουν πολύ υπομονή με την ανάγνωση και θέλουν να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη.

Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν τι θα διαβάσετε
Τα βιβλία είναι πολύ ωφέλιμα για την εκπαίδευση αλλά το ίδιο σημαντικά είναι και τα περιοδικά, τα κομικς ή ακόμα και μερικές ενημερωτικές ιστοσελίδες. Δώστε στα παιδιά επιλογές που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον τους χωρίς να περιορίζετε την ανάγνωση σε βιβλία. 

Μην ανησυχείτε για το μέσο
Παρ’όλο που ένα παραδοσιακό βιβλίο είναι πάντα καλύτερο για τα μικρότερα παιδιά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε συσκευές για e-books. Το σημαντικό είναι να μοιράζεστε χρόνο μαζί διαβάζοντας.

Διαβάστε σε εξωτερικούς χώρους
Τα παιδιά έχουν συνηθίσει να διαβάζουν μέσα στο σπίτι. Δημιουργήστε ένα όμορφο περιβάλλον σε εξωτερικό χώρο για το καθημερινό σας διάβασμα για να ενισχύσετε το ενδιαφέρον τους και να τους δείξετε πως μπορεί η ανάγνωση να γίνει πιο διασκεδαστική.

Βρείτε θέματα με τα οποία μπορούν ταυτιστούν ευκολότερα
Διαλέξτε βιβλία που έχουν σχέση με δραστηριότητες που αγαπάνε τα παιδιά ή με ιστορίες που έχουν να κάνουν με ένα προορισμό που σχεδιάζετε να επισκεφθείτε στις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Φροντίστε να έχετε βιβλία μαζί σας στις διακοπές
Ακόμα και στις καλοκαιρινές διακοπές, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να διαβάζετε με τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό. Κάντε μικρά διαλείμματα για ξεκούραση στην παραλία ή στο σπίτι και διατηρήστε το διάβασμα σαν μια ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Επισκεφεθείτε το planetbeez.gr για να βρείτε απίθανα παιδικά βιβλία στα ελληνικά και στα αγγλικά για όλες τις ηλικίες και ξεκινήστε το καλοκαιρινό σας πρόγραμμα διαβάσματος από σήμερα!