Πως εξηγούμε το Πάσχα στα μικρά παιδιά

Το Πάσχα είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές του εκκλησιαστικού έτους. Η ιστορία της Ανάστασης συμβολίζει την νίκη της ζωής έναντι στο θάνατο. Όμως, τα γεγονότα που προηγούνται κατά την Εβδομάδα των Παθών είναι πολύ πιο πένθιμα και δύσκολο να κατανοηθούν από μικρότερα παιδιά. Παρ’όλα αυτά, κάποια στιγμή, όλοι οι γονείς ερχόμαστε στη θέση να εξηγήσουμε το νόημα του Πάσχα, πέρα από τα δώρα, τις πολύχρωμες λαμπάδες και τα σοκολατένια αυγά.

Πως μπορούμε λοιπόν να εξηγήσουμε το Πάσχα στα μικρά παιδιά;


Λάβετε υπόψη την ηλικία τους

Λάβετε υπόψη την ηλικία, το αναπτυξιακό στάδιο και την προσωπικότητα του παιδιού σας. Μερικά παιδιά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε ορισμένες λεπτομέρειες από άλλα. Προφανώς τα μικρότερα παιδιά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν περίπλοκους συμβολισμούς και αναπαραστάσεις, όμως μπορούν να εκτιμήσουν το αφηγηματικό κομμάτι της ιστορίας. Καθώς μεγαλώνουν, μπορείτε κάθε χρόνο να προσθέτετε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.  


Διαβάστε ένα παιδικό βιβλίο για το Πάσχα

Οι βαθύτερες θρησκευτικές έννοιες του Πάσχα πολλές φορές δύσκολο να εξηγηθούν ακόμα και από ενήλικες. Μια καλή ιδέα για να απαντήσετε στις πιο συνήθεις ερωτήσεις που έχουν τα παιδιά, δίνοντάς τους ταυτόχρονα και οπτικά ερεθίσματα, είναι να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο με απλά νοήματα και εικονογράφηση όπως οι “Ιστορίες Της Βίβλου Για Παιδιά”.


Πασχαλινές δραστηριότητες

Ακόμα κι αν τα παιδιά σας δεν έχουν εκφράσει συγκεκριμένες απορίες για την ιστορία και τα έθιμα του Πάσχα, είναι βέβαιο πως θα έχουν πολλές αφορμές να το κάνουν κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας σχετικής με το Πάσχα. Μπορείτε για παράδειγμα να συμπληρώσετε ένα βιβλίο με αυτοκόλλητα για το Πάσχα, να βάψετε τα δικά σας αυγά ή ακόμα και να ζωγραφίσετε με δακτυλικά αποτυπώματα! Έτσι, θα έχετε και την ευκαιρία να κατανοήσουν το Πάσχα και τον κόσμο γύρω τους με ψυχαγωγικό τρόπο. 


Τονίστε τον συμβολισμό των εθίμων και των παραδόσεων

Μερικές από τις πιο συχνές απορίες των παιδιών για το Πάσχα έχουν να κάνουν με τα έθιμα και τις παραδόσεις που παρατηρούν γύρω τους όπως το γιατί βάφουμε αυγά ή το γιατί έχουμε λαμπάδες στην Περιφορά του Επιταφίου. Τα έθιμα αυτά είναι καλές αφορμές για να μιλήσετε στα παιδιά για τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τις πράξεις μας. Αντί να αφοσιωθείτε στις λεπτομέρειες, είναι προτιμότερο να σταθείτε στους συμβολισμούς των εθίμων. Για παράδειγμα, το πως οι λαμπάδες συμβολίζουν την ελπίδα, το πως τα βαμμένα αυγά συμβολίζουν την αυτοθυσία και το πως η Μεγάλη Εβδομάδα διδάσκει για την αγάπη, τη ζωή και την αξία της συγχώρεσης.Αφού συζητήσετε με τα μικρά σας για το νόημα και τα έθιμα του Πάσχα, επισκεφθείτε το planetbeez.gr και ανακαλύψτε μια μεγάλη συλλογή από Πασχαλινές λαμπάδες για αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας που θα κάνουν το Πάσχα τους αξέχαστο!