Ποια είναι τα 4 είδη του Παιχνιδιού;

 Πώς παίζει το παιδί σας; 

Εάν παρακολουθήσετε τα παιδιά την ώρα που παίζουν, θα παρατηρήσετε πως υπάρχουν πολλά είδη παιχνιδιού με τα οποία ασχολούνται και στα οποία επιστρέφουν ξανά και ξανά. 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για το παιχνίδι, όσο και για την ίδια την ανάπτυξη των παιδιών, που είναι χρήσιμες στο να κατανοήσουμε πώς παίζουν και πώς αναπτύσσονται τα παιδιά.   

Μια από τις πιο σημαντικές από αυτές είναι η θεωρία της Sara Smilansky που παρατήρησε τέσσερις τύπους παιχνιδιού, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη μάθηση ενός παιδιού:

  •  το λειτουργικό παιχνίδι 
  •  το εποικοδομητικό παιχνίδι 
  •  το συμβολικό ή δραματικό παιχνίδι 
  •  το παιχνίδι με κανόνες 

 Λειτουργικό Παιχνίδι 

Μήπως το μωρό ή το μικρό παιδί σας απολαμβάνουν επαναλαμβανόμενο παιχνίδι με καθημερινά αντικείμενα; Αυτό είναι μέρος του λειτουργικού παιχνιδιού που παρατηρείται σε μικρές ηλικίες, όταν τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους και απλές κινήσεις. Το λειτουργικό παιχνίδι είναι εμπειρικό και αφορά την εξερεύνηση νέων υλικών και αντικειμένων καθώς τα παιδιά μαθαίνουν πώς λειτουργεί το σώμα τους και αναπτύσσουν την κινητική τους ευφυία.

 Εποικοδομητικό Παιχνίδι 

Το εποικοδομητικό παιχνίδι δεν έχει να κάνει μόνο με τα παιχνίδια κατασκευών, όπως τα τουλάκια και τα Lego, αλλά αφορά οποιοδήποτε είδος παιχνιδιού όπου τα υλικά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν κάτι νέο. Περιλαμβάνει, για παράδειγμα τη ζωγραφική και τα παιχνίδια με την άμμο. Στο εποικοδομητικό παιχνίδι τα παιδιά συνήθως χρησιμοποιούν παιχνίδια ανοιχτού τύπου και βάζουν συγκεκριμένους στόχους. Έτσι βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα με δημιουργικούς τρόπους.

 Συμβολικό ή Δραματικό παιχνίδι 

Αρέσει στο παιδί σας να γράφει ιστορίες; Προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος χρησιμοποιώντας παιχνίδια και άλλα αντικείμενα για να μιμηθεί τους ενήλικες; Αυτά είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του δραματικού παιχνιδιού. Στο δραματικό παιχνίδι τα παιδιά μιμούνται τον κόσμο γύρω τους με δύο τρόπους: με αναπαράσταση και παιχνίδια ρόλων. Μέσω της αναπαράστασης, τα παιδιά προσποιούνται ότι ένα αντικείμενο αντιστοιχεί σε ένα άλλο ή ακόμη και σε κάποια αφηρημένη έννοια, ενώ με τα παιχνίδια ρόλων τα παιδιά προσποιούνται ότι είναι κάποιος άλλος. Μπορεί να είναι οι γονείς τους, οι δάσκαλοί τους ή ακόμα και ένας υπερήρωας ή μια πριγκίπισσα. Στην ουσία, το δραματικό παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο και τη δική τους θέση μέσα σε αυτόν.

 Παιχνίδι με Κανόνες 

Όταν λέμε για παιχνίδια με κανόνες, συνήθως σκεφτόμαστε τα ομαδικά αθλήματα ή τα επιτραπέζια παιχνίδια. Αυτά όμως έχουν συγκεκριμένους κανόνες που δεν αφήνουν περιθώρια διαφωνίας. Τι γίνεται όμως με παιχνίδια όπως το κρυφτό ή το κουτσό; Δεν έχουν βιβλία με κανόνες κι όμως όλα τα παιδιά ξέρουν πώς παίζονται. Σε αυτό το είδος παιχνιδιών, οι παίκτες συμφωνούν μεταξύ τους για τους κανόνες, οι οποίοι μπορεί να είναι εντελώς αυθαίρετοι, αρκεί να γίνονται αποδεκτοί από όλους. Και αυτό είναι το όμορφο στα παιχνίδια με κανόνες: είναι μια αντανάκλαση για την ηθική ανάπτυξη των παιδιών. Ο τρόπος που παίζουν παιχνίδια αποκαλύπτει τον χαρακτήρα τους. Ποιος φτιάχνει τους κανόνες; Μπορούμε να τους αλλάξουμε; Τι συμβαίνει εάν τους παραβούμε; Μερικές από τις μεγαλύτερες ερωτήσεις της ζωής προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός φαινομενικά απλού παιχνιδιού.


Το μόνο βέβαιο είναι ότι οποιοδήποτε είδος παιχνιδιού κι αν προτιμούν τα παιδιά μας, πρέπει πάντα να επιλέγουμε παιχνίδια που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να μάθουν διασκεδάζοντας. Επισκεφθείτε το planetbeez.gr, βρείτε απίθανα παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας και ξεκινήστε να μαθαίνετε παίζοντας από σήμερα!