Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 49 €
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 49 €
5 Οφέλη του παιχνιδιού με την άμμο

5 Οφέλη του παιχνιδιού με την άμμο

Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η πιο συναρπαστική εποχή της χρονιάς, αλλά είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για τα μικρά παιδιά να κάνουν πολλές νέες ανακαλύψεις και να επωφεληθούν από τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ειδικά η θάλασσα και η παραλία γίνονται από τους πιο αγαπημένους χώρους δημιουργίας και παιχνιδιού! Η άμμος είναι ένα υπέροχο παιχνίδι που μπορεί να προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης αλλά έχει επίσης και πολλά αναπτυξιακά οφέλη για βρέφη και νήπια.

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το παιχνίδι με την άμμο βοηθάει την ανάπτυξη των παιδιών:

  1    Κοινωνικές δεξιότητες  

Το παιχνίδι με την άμμο είναι ένας ιδανικός τρόπος για κοινωνικοποίηση, συνεργασία και συζήτηση, ειδικά όταν στο παιχνίδι συμμετέχουν πολλά παιδιά. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα τα δείτε να αρχίζουν να αναπτύσσουν δεξιότητες στη διαπραγμάτευση καθώς μοιράζονται εργαλεία και εργασίες μεταξύ τους. Συνήθως, υπάρχουν πολλές διαφωνίες μεταξύ των παιδιών καθώς αποφασίζουν τι να χτίσουν και ποιος χτίζει τι. Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται αυτές τις συγκρούσεις καθώς συζητούν λύσεις και αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

  2    Κινητικές Δεξιότητες  

Το παιχνίδι με την άμμο βοηθάει τα παιδιά μικρής ηλικίας να ενισχύσουν τις κινητικές τους ικανότητες με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Καθώς σκάβουν, χτίζουν και σχεδιάζουν, αρχίζουν να ενδυναμώνουν μικρούς μύες, ιδιαίτερα στα δάχτυλά τους, πράγμα που θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο αργότερα στη ζωή τους. Για παράδειγμα, θα μπορέσουν να κρατήσουν και να ελέγχουν τα στυλό και τα μολύβια με μεγαλύτερη άνεση και να ξεκινήσουν να γράφουν πολύ πιο εύκολα. Η άμμος είναι ο τέλειος φυσικός πόρος για την ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων - και για την ενίσχυση της αντοχής και του μυϊκού ελέγχου. 

  3    Επιστημονικές Ανακαλύψεις  

Παίζοντας με την άμμο, τα μικρά παιδιά αποκτούν βασικές γνώσεις για το περιβάλλον εξερευνώντας τις ιδιότητες της άμμου. Καθώς σκάβουν και ξεθάβουν μικρά αντικείμενα, ανακαλύπτουν ότι κάθε στρώμα άμμου έχει διαφορετική θερμοκρασία και επίπεδο υγρασίας καθώς βυθίζονται στον πυθμένα. Επίσης, το παιχνίδι με την άμμο βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν μια βασική κατανόηση της μέτρησης συγκρίνοντας διαφορετικά δοχεία, κουβαδάκια και εργαλεία.

  4    Δημιουργικότητα  

Τα παιδιά είναι δημιουργικά πλάσματα από τη φύση τους και η άμμος έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένας τέλειος καμβάς πάνω στον οποίο μπορούν να δημιουργήσουν, να χτίσουν, να γράψουν και να σχεδιάσουν. Καθώς παίζουν με την άμμο, διερευνούν νέες ιδέες, αναπτύσσουν τη φαντασία τους και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους. Η άμμος τους δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν ελεύθερα, χωρίς να προσπαθούν να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Έτσι, κάθε δημιουργία δίνει στα παιδιά μια αίσθηση επιτυχίας.

  5    Επίλυση Προβλημάτων  

Ενώ τα παιδιά παίζουν με την άμμο, επιλύουν συνεχώς προβλήματα. Μπορεί αυτά να φαίνονται απλά, όμως χρειάζονται λύσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για την επίλυση πιο πολύπλοκων προβλημάτων αργότερα στη ζωή τους. Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής τους, δεν βλέπουν τα προβλήματα όπως οι ενήλικες. Πολλές φορές, προσπαθούν να αποφύγουν τα εμπόδια χωρίς να τα αντιμετωπίσουν. Το παιχνίδι με άμμο τα μαθαίνει να χτίζουν σταδιακά τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις αντί να τις παραμερίζουν.

 

Επισκεφθείτε το planetbeez.gr και βρείτε απίθανα καλοκαιρινά παιχνίδια και όλα όσα χρειάζεστε για παίξετε και να μάθετε στην άμμο!

Προηγούμενο άρθρο Πώς να κάνετε την ανάγνωση καλοκαιρινή συνήθεια
Επόμενο άρθρο 5 Λόγοι που δεν ενδιαφέρονται τα παιδιά για τα παιχνίδια τους