Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 49 €
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 49 €
Πώς βοηθάνε τα παιχνίδια τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;

Πώς βοηθάνε τα παιχνίδια τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;

Το παιχνίδι είναι σημαντικό για όλα τα παιδιά, όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας αλλά και ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκπαίδευση τους και την ανάπτυξη ικανοτήτων. Ακόμα και μερικά από τα πιο απλά παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά έχουν σημαντικό ρόλο στην μαθησιακή τους πρόοδο. 

Για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όμως, πολλά από τα παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια μπορεί να είναι δύσκολα, λόγω κοινωνικών δυσκολιών, προσβασιμότητας ή οπτικών και ακουστικών δυσκολιών. 

Έτσι, οι γονείς και οι φροντιστές συχνά καλούνται να βρουν νέους τρόπους για να δημιουργήσουν ευκαιρίες για παιχνίδι και να προσαρμόσουν τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει. 

Για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ένα καλά επιλεγμένο παιχνίδι μπορεί να προσφέρει διασκεδαστικούς και συναρπαστικούς τρόπους απόκτησης δεξιοτήτων χωρίς να τα δυσκολεύει ή να τα απογοητεύει.

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους που τα παιχνίδια βοηθάνε την ανάπτυξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:

Κινητικές δεξιότητες
Εάν ένα παιδί έχει δυσκολίες με τις κινητικές του ικανότητες (δυσκολεύεται για παράδειγμα να κρατήσει ένα μολύβι για πολλή ώρα ή να κουμπώσει τα ρούχα του), τότε μια καλή λύση είναι να του παρέχετε παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για μικρές εργασίες και να δυναμώσει τους μύες του διασκεδάζοντας. Γι’ αυτόν τον σκοπό είναι ιδανικά τα παιχνίδια με κύβους και σφηνώματα καθώς και τα απλά παιχνίδια κατασκευών. 

Ανάπτυξη της φαντασίας
Μερικά παιδιά δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από το να βάζουν τον εαυτό τους στον κόσμο της φαντασίας και να προσποιούνται πως είναι γιατροί, πυροσβέστες ή υπερήρωες. Τα παιχνίδια ρόλων βοηθάνε τα παιδιά να εξασκήσουν την ομιλία και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. 

Ίσως ένα παιδί να μην είναι ακόμα σε αυτό το επίπεδο παιχνιδιού και να παίζει ακόμα με παιχνίδια με πιο λειτουργικό τρόπο (όπως το να σπρώχνει ένα αυτοκίνητο για να το παρακολουθεί να κινείται). Δώστε στα παιδιά αρκετό χρόνο και ευκαιρίες για αργό παιχνίδι χωρίς πίεση για ένα συγκεκριμένο στόχο και είναι βέβαιο πως θα αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και θα διασκεδάσουν με δημιουργικούς τρόπους.

Ομιλία και γλώσσα
Ορισμένα παιχνίδια είναι εξαιρετικά για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους ικανότητες και να επεκτείνουν το λεξιλόγιό τους με διασκεδαστικό τρόπο. Μπορείτε να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια με όλη την οικογένεια ή να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια με πολύχρωμες κάρτες για να δώσετε στα παιδιά κατάλληλα ερεθίσματα που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον τους και θα ενισχύσουν την ομιλία τους.

Αισθητηριακό παιχνίδι
Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι ευεργετικό και ευχάριστο για πολλά παιδιά με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτού του είδους τα παιχνίδια βοηθάνε τα παιδιά να μάθουν να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, διεγείρουν το ενδιαφέρον τους και ενθαρρύνουν τη διερευνητική μάθηση. Παιχνίδια όπως τα τουβλάκια κατασκευών, τα ξύλινα ή τα απλά παζλ καθιστούν δυνατή την ανακάλυψη διαφορετικών υφών, ήχων και εικόνων, πράγμα που είναι  εξαιρετικά χρήσιμο για παιδιά με διαταραχές της αισθητηριακής επεξεργασίας και με προβλήματα όρασης ή ακοής.


Στο planetbeez.gr θα βρείτε μια μεγάλη συλλογή από παιχνίδια κατάλληλα για να βοηθήσετε τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες ενώ καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Προηγούμενο άρθρο Βοηθήστε τη μελισσούλα να βρει τον δρόμο προς το σπίτι της!
Επόμενο άρθρο Τι μπορεί να μας δείξει ο τρόπος που ζωγραφίζουν τα παιδιά;