5 Λόγοι που δεν ενδιαφέρονται τα παιδιά για τα παιχνίδια τους

Πολύ συχνά ακούμε πολλούς γονείς να λένε πράγματα όπως “Το παιδί μου δεν παίζει αρκετά με παιχνίδια!”, "Έχω δοκιμάσει τα πάντα, αλλά προτιμά τα gadgets" ή "Παίζω πολλές ώρες με το παιδί μου, όμως δεν παίζει ποτέ χωρίς εμένα". 

Το παιχνίδι είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη κάθε παιδιού και κάθε παιδί έχει διαφορετική προσέγγιση για τα παιχνίδια που μπορεί να αλλάζει μέρα με τη μέρα. Όμως, παρ’όλο που υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις προτιμήσεις των παιδιών, οι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν να μην παίξουν είναι τις περισσότερες φορές οι ίδιοι. 

Στη συνέχεια θα δούμε μερικούς από τους λόγους που αποτρέπουν τα παιδιά από το να απολαύσουν τα παιχνίδια τους αλλά και συμβουλές για τι μπορούμε να κάνουμε για να ξαναβρούν την όρεξή τους για παιχνίδι.

  1    Υπερβολικά πολλές επιλογές  

Οι πολλές επιλογές και τα πολλά ερεθίσματα που έχουν τα παιδιά καθημερινά (παιχνίδια, τηλεόραση, κινητά, βιβλία, μαθήματα) καταλήγουν να είναι περισπασμοί αντί για διασκεδαστικές δραστηριότητες. Έτσι, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με μια υπερφόρτωση πληροφοριών που δεν μπορούν να επεξεργαστούν εύκολα και να επιλέξουν τι θέλουν να κάνουν. Μπορείτε να τα βοηθήσετε εναλλάσσοντας συχνά τα παιχνίδια τους και κυριώς επιλέγοντας δημιουργικά παιχνίδια που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον τους για μεγαλύτερες περιόδους.

  2    Πολύ “παιδικά” παιχνίδια  

Παρ’όλο που είναι φυσιολογικό να πιστεύουμε ότι τα μικρά παιδιά θέλουν να παίζουν με παιχνίδια που είναι πολύχρωμα και φανταχτερά, πολλές φορές προτιμάνε παιχνίδια που μοιάζουν με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι ενήλικες. Τα παιχνίδια που είναι άκομψα δεν τους κινούν το ενδιαφέρον όπως θα έκανε ένα ξύλινο παιχνίδι επειδή δεν θυμίζουν κάτι από αυτά που χρησιμοποιούν η μαμά και ο μπαμπάς, οι οποίοι είναι τα πρότυπα που θέλουν να μιμηθούν τα παιδιά.

  3    Παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους  

Όταν ένα παιχνίδι δεν θέτει προκλήσεις, τα παιδιά βαριούνται και χάνουν το ενδιαφέρον τους πολύ εύκολα. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα παιχνίδι που είναι τόσο δύσκολο που τα απογοητεύει. Είναι πολύ κρίσιμο να βρίσκουμε πάντα μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της ικανότητας των παιδιών και της δυσκολίας του παιχνιδιού, επιλέγοντας αναπτυξιακά κατάλληλα παιχνίδια.

  4    Γονικές παρεμβάσεις  

Μήπως παίζετε υπερβολικά μαζί με το παιδί σας; Ίσως αυτό έχει κάνει το παιδί σας τόσο εξαρτημένο, που δεν παίζει πλέον μόνο του. Έχετε χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες ώρες για όλα όπως το παιχνίδι, το μεσημεριανό γεύμα και τα μαθήματα; Τα μικρά παιδιά είναι αυθόρμητα και πολλές φορές δε μπορούν να ακολουθήσουν μια ρουτίνα. Διορθώνετε συχνά τα λάθη του παιδιού σας, ειδικά όταν παίζετε; Ίσως αυτό να επηρεάζει την αυτοπεποίθησή του και τελικά την όρεξή του για παιχνίδι. Δώστε στα παιδιά αρκετό χρόνο για να παίξουν και να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα. Τίποτα δεν ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους περισσότερο από το να πετυχαίνουν στόχους μόνα τους. 

  5    Δεν ξέρουν ποιες είναι οι επιλογές τους  

Όλοι οι γονείς έχουμε την τάση να συσσωρεύουμε παιχνίδια σε κάδους, κουτιά και συρτάρια, πράγμα που όχι μόνο δυσκολεύει τα παιδιά να θυμούνται ποιες είναι οι επιλογές τους, αλλά συνήθως προκαλέι και ένα καθημερινό χάος, επειδή τα παιδιά πρέπει να βγάλουν όλα τα παιχνίδια για να βρουν εκείνο που θέλουν. Φροντίστε ώστε ένα μεγάλο μέρος των παιχνιδιών να είναι εύκολα προσβάσιμο και φτιάξτε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν και να μαθαίνουν με άνεση.

Επισκεφθείτε το planetbeez.gr και ανακαλύψτε μια μεγάλη συλλογή από ποιοτικά παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον τους αμείωτο και θα τα κάνουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά.