Παιδικά βιβλία με CD στα αγγλικά: Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά μια ξένη γλώσσα

Τα τελευταία χρόνια, οι ξένες γλώσσες -και ιδιαίτερα τα αγγλικά- γίνονται αναγκαίες σε παιδιά όλο και μικρότερων ηλικιών. 

Μερικές από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε ως γονείς λοιπόν είναι το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν, πώς μπορούμε εμείς να τα βοηθήσουμε και με ποιον τρόπο.

Σύμφωνα με την άποψη πολλών εκπαιδευτικών, η ιδανική ηλικία για να φέρουμε τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με μια δεύτερη γλώσσα είναι η προσχολική. 

Από τα πρώτα τους τρία χρόνια κιόλας, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν βασικές έννοιες μέσα από το παιχνίδι, τα τραγούδια και τα ποιήματα, χρησιμοποιώντας περισσότερο τις αισθήσεις τους, παρά τις μαθησιακές τους ικανότητες.

Γι’ αυτό και τα εργαλεία που πρέπει να τους παρέχουμε, πρέπει να βασίζονται στα ενδιαφέροντά τους και να είναι πλούσια σε εικόνες και ήχους.


 Πώς μαθαίνουν τα παιδιά Αγγλικά μέσα από βιβλία με CD;

Τα βιβλία με αφηγήσεις από αγαπημένα παραμύθια, μύθους και διάσημες ιστορίες για παιδιά συνεισφέρουν στη διαδικασία εκμάθησης με διάφορους τρόπους:  

  • Οι εικόνες λειτουργούν ως οπτικό βοήθημα, βοηθώντας τα παιδιά να συνδέουν τις λέξεις με την ιστορία πιο εύκολα
  • Ακούγοντας την αφήγηση στα Αγγλικά, τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τη γλώσσα από πρώτο χέρι και να εξοικειωθούν με διαφορετικές προφορές και τόνους
  • Ο συνδυασμός εικόνας και ήχου βοηθάει τα παιδιά να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην ακρόαση και να μάθουν να συγκεντρώνονται
  • Χωρίς προσπάθεια, τα παιδιά αναπτύσσουν ένα πλούσιο λεξιλόγιο που θα γίνει ένα εξαιρετικό θεμέλιο για τις δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής τους

 

 

 Πώς πρέπει οι γονείς να αξιοποιήσουν τα ηχητικά βιβλία για παιδιά σε μια ξένη γλώσσα; 

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να μετατρέψετε τα ακουστικά βιβλία σε πολύτιμους εκπαιδευτικούς πόρους για το παιδί σας:

  • Αφήστε το παιδί σας να αποφασίσει τον ρυθμό ανάγνωσης

Μερικά παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν έναν γρήγορο ρυθμό πιο εύκολα, ενώ άλλα προτιμούν να απολαμβάνουν τις λεπτομέρειες σε κάθε σελίδα. Μάθετε τις προτιμήσεις του παιδιού σας και απολαύστε την ιστορία μαζί.

  • Το κλειδί είναι η επανάληψη

Μέσω της επανάληψης, τα παιδιά εξοικειώνονται με αυτά που διαβάζουν, κατανοούν νέες λέξεις πιο γρήγορα και εξασκούν την προφορά και την μνήμη τους.

  • Τα ακουστικά βιβλία γίνονται μια εξαιρετική βάση συνομιλίας

Εάν το παιδί σας ξέρει ήδη μερικές φράσεις στα αγγλικά, μπορείτε να συζητήσετε το θέμα του βιβλίου και να περιγράψετε μαζί τις εικόνες.

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάσει μαζί με την αφήγηση

Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως τι διαβάζει, η επανάληψη των ήχων θα βοηθήσει στην ενίσχυση της γλωσσικής του ευφυΐας. 

  • Χρησιμοποιήστε το νέο λεξιλόγιο με το παιδί σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες

Προσπαθήστε να ενσωματώσετε τις νέες λέξεις στην καθημερινότητά σας σταδιακά και εξασκηθείτε με κάθε ευκαιρία.


Τα βιβλία με αφήγηση στα αγγλικά συνδυάζουν τις πιο αποτελεσματικές μαθησιακές δραστηριότητες: την ανάγνωση, την ακρόαση και την αφήγηση. Βρείτε απίθανα παιδικά βιβλία στα αγγλικά για τα παιδιά σας στο planetbeez.gr και ξεκινήστε μια νέα περιπέτεια μαζί!